Prov-Kit

Hej!

Vad roligt att du har bestämt dig för att prova mensdisc. Vi vill börja med säga att engångsmensdiscar inte är en produkt som vi är stolta över att sälja. Vi är inga förespråkare av engångsmensskydd men eftersom mensdisc fortfarande är relativt okänt i Sverige så blir det här ändå en möjlighet att prova konceptet till en rimlig kostnad.

Tanken är alltså inte att du ska fortsätta att använda engångs-mensdiscar. Vår tanke är istället att du ska kunna få en upplevelse av hur det är att att sätta in, bära och ta ut mensdiscen och att du beroende på hur detta funkar för dig med provkits-discen ska kunna få vägledning till hur en återanvändbar mensdisc skulle funka för dig.

Vi rekommenderar att du använder någon form av back-up t.ex. trosskydd eller binda när du testkör mensdiscen. Kom ihåg att det inte är någon fara om engångsmensdiscen inte funkar optimalt för dig! Återanvändbara discar är mjukare och finns i olika storlekar. Längst ner på den här sidan kan du läsa om våra tankar och rekommendationer utifrån din upplevelse med engångsmensdiscen.

Såhär gör du:

Insättning

  1. Tvätta din händer med tvål och vatten.

3.  Tryck ihop mensdiscens kanter så att den bildar formen av en 8. (Bild 2 är inte med eftersom den inte är relevant för engångsdiscen)

4. Det finns olika ställningar som du kan använda för att sätta inmensdiscen. Här är några förslag:
-Sitt på toaletten med benen brett isär.
– Sitt på toaletten med fötterna på en pall så att benen kommer upp en bit.
– Sätt upp ena benet på badkarskanten eller toalettstolen.
– Ligg på sidan.
-Sitt i djupt huksittande så att rumpan vilar mot golvet.

För in den ihoptryckta mensdiscen i slidan.

Släpp taget om mensdiscen och använd ett finger eller tummen för att trycka mensdiscen bakåt och nedåt tills det tar stopp. Sikta ungefär mot svanskotan.

Tryck uppåt på mensdiscens främre kant så att den kilas fast bakom blygdbenet. Använd en tumme eller ett finger.

5. Känn efter så att mensdiscen är utvecklad och täcker livmodertappen.

Bär i upp till 12 timmar.

Uttag

  1. Tvätta händerna med tvål.  Sitt på toaletten med särade ben eller ta ut mensdiscen när du duschar.
    Slappna av!
    För in ett eller två fingrar och dra ut mensdiscen. Du kan behöva kroka fast över mensdiscens ovansida eller nypa tag om mensdiscen för att kunna få ett bra tag.
    Dra försiktigt ut mensdiscen och försök att hålla den så horisontell som möjligt.

För en del vaginabärare hjälper det att krysta som vid en tarmtömning vid uttagandet.
Ett annat tips är att vinkla bäckenet som om du skulle ”dra in svansen”. Då blir avståndet mellan slidöppning och mensdisc kortare och det blir lättare att nå och dra ut den.

2. Töm innehållet i toaletten eller dusch (om du väljer att tömma när du duschar).

Skölj mensdiscen i vatten. Det går att återanvända engångsmensdiscen några tömningar men den går inte att sterilisera.

Såhär funkade engångsmensdiscen för mig Hur ska jag tänka kring återanvändbar mensdisc?
Den funkade utmärkt! Härligt! Vi tror att du kommer trivas med MoonCatcher strl L
Den var för stor, jag fick den inte på plats Vi rekommenderar att du i första hand provar MoonCatcher i strl S
Den gick in fint men kilades inte fast bakom blygdbenet utan gled ner på en gång Synd! En del vaginabärare har en anatomi som inte passar för att använda mensdisc. Vi rekommenderar istället en menskopp. Se www.meluna.se
Det gick bra att få den på plats men efter en stund så hoppade den ur sin position ev. med läckage som följd. Du behöver en mensdisc som är något mindre än den i provkitet. Vi föreslår att du i första hand testar MoonCatcher strl S
Den satt bra på plats och läckte inte men jag kände av den lite när jag hade den inne. Det kommer antagligen att funka bra med en MoonCatcher strl L som har en lite annorlunda sarg än engångsmensdiscen. Skulle du ändå känna av den så får du testa strl S
Den satt bra på plats och läckte inte men det kändes obehagligt och jag fick som molande värk när jag hade den inne. Du behöver en mindre och mjukare mensdisc. Vi rekommenderar att du testar MoonCatcher i strl S

Kom ihåg att båda storlekarna ingår när du köper ett MoonCatcher mensdisc set!