Frågor & svar om mensdisc

Frågor & svar

Jag har riklig mens. Kan jag använda mensdisc?

Absolut! En mensdisc rymmer lika mycket eller mer än 3 stora tamponger. (Beroende på storlek) Eventuellt kommer du att behöva ta ut och tömma mensdiscen något oftare än 2 ggr per dygn om du har riklig mens.

Jag blöder sparsamt under mens. Kan jag använda mensdisc?

Eftersom en mensdisc inte torkar ut slemhinnorna eller stör den naturliga balansen i slidan så kan du använda den även om du blöder sparsamt och lätt blir torr av tamponger.
Samma mensdisc fungerar oftast under hela mensen, alltså även i början eller slutet av mens när du kanske inte blöder så mycket. Undantaget från detta är om din livmodertapp ändrar läge mycket under mensen. Då kan du behöva två olika storlekar

Kan man använda mensdisc under natten?

Ja, mensdiscen kan användas även under natten när du sover. Om du har riklig mens eller sover länge så kan du behöva komplettera med trosskydd eller binda under natten.

Kan jag ha penetrerande sex med mensdiscen inne?

Japp, det är en av dom stora fördelarna med mensdisc att den tillåter kladdfri sex under mens.

Hur ofta bör jag tömma mensdiscen?

Det beror på hur mycket du blöder. Det bör inte gå mer än 12 timmar mellan tömningarna.

Är mensdiscarna som ni säljer säkra att använda?

Ja, MoonCatcher mensdisc är tillverkad i 100% medicinskt silikon.

Mensdiscar klassas i nuläget inte som medicintekniska produkter i EU och men fabriken som MoonCatcher tillverkas i är certifierad enligt ISO-13485-standarden vilket innebär att den arbetar enligt ett kvalitetsledningssystem som säkerställer att produkten följer alla säkerhetsföreskrifter för medicintekniska produkter. Detta ger en extra trygghet.

Hur länge håller en mensdisc?
Om du sköter om din mensdisc på rätt sätt och förvarar den luftigt i den medföljande påsen mellan mensperioderna så är livstiden på en mensdisc minst 3 år

Hur steriliserar jag mensdiscen?
Mellan varje mensperiod steriliserar du mensdiscen genom att koka den i vatten i 3 minuter.

Jag tycker att mensdiscen ser väldigt stor ut. Får den verkligen plats? Och är det inte obekvämt?

Mensdiscen kan vid första anblicken se stor ut, kanske för att vi är så vana vid tamponger. Eftersom den viks till ungefär en tampongs storlek innan den förs in så är storleken inga problem. Mensdiscen sitter allra högst upp i slidan, eller om man ska vara helt korrekt, ovanför slidan. Där finns det en vidgning, den vaginala fornixen. Den bildar som liten en hylla där mensdiscen kan vila. (Visst är det häftigt? Vi hade heller ingen aning om den här coola delen av vår anatomi innan mensdiscen gjorde entré i våra liv)
Mensdiscen känns inte när den sitter rätt.

Hur sitter mensdiscen på plats?

Genom att den främre delen av mensdiscen kilas fast bakom blygdbenet.

Vad är skillnaden mellan en menskopp och en mensdisc?

Det finns flera skillnader mellan menskoppar och mensdiscar där den största nog är hur de placeras i kroppen. Menskoppar bärs i slidan och hålls på plats av slidmuskulaturen medan mensdiscar bärs högre upp i den vaginala fornixen.
– En normalstor menskopp har en kapacitet på runt 25 ml medan den största storleken av MoonCatcher mensdisc har en volym på 68 ml
– Menskoppar hålls kvar i sitt läge med hjälp av ett undertryck. Mensdiscar behöver inget sådant tryck för att hållas på plats.

Jag har spiral. Kan jag använda mensdisc?

Det brukar inte vara några problem men det är bra att vara medveten om att det alltid medför en liten risk för komplikationer att använda mensdisc (eller menskopp) tillsammans med spiral. Eftersom mensdisc inte behöver något undertryck för att sitta på plats så är den ofta ett säkrare alternativ än en menskopp i kombination med spiral.
Rådgör med gynekolog eller barnmorska om du är osäker.

Vilken storlek ska jag välja?
Ta en titt i vår storleksguide.

Om nu mensdisc är en så bra produkt. Hur kommer det sig att jag aldrig har hört talas om den förut?

Engångs-mensdiscar har funnits i USA under ganska många år som ett alternativ till tampong. Av någon anledning så har dom dock inte tagit sig till Europa.
Det är först på senare år som det har kommit återanvändbara mensdiscar och i Europa är detta väldigt nytt. De amerikanska användarna har dock tagit emot de återanvändbara mensdiscarna  med öppna armar.

Jag har precis fått min första mens. Kan jag använda mensdisc?

Ja, mensdisc kan användas även av ungdomar med mens. Precis som med tampong kan man behöva öva lite på hanteringen.

Kan jag bada med mensdisc?

Ja, det går utmärkt. Det kan vara bra att tömma mensdiscen strax innan.

Vem ska inte använda mensdisc?

Har du tidigare haft TSS ”tampongsjukan”, skall du inte använda mensdisc. Invändiga menskydd skall inte heller användas om man har öppna sår eller skador i underlivet, eftersom bakterier då får en större grogrund. Det gäller t.ex. vid vissa underlivssjukdomar och efter förlossning, abort eller missfall.

Hur skickas min mensdisc?

Din beställning skickas som ett vanligt brev och går in i en standardbrevlåda.
Som avsändare står ”Firma A Mattsson, Kobbarnas Väg 4, 416 47 Göteborg” och det finns inget på kuvertet som skvallrar om dess innehåll.